- Dlaczego Alacati
- Przeloty, pobyt
- Atrakcje turystyczne
- Szkolenie windsurfing/kitesurfing
- Bazy/cennik
- Statystyki wiatrowe Alacati
Turcja – Alacati – windsurfing kitesurfing
Informator:
Wjazd – dokumenty
Od 2015 roku do przekroczenia graniczy potrzebny jest paszport i wiza. Wizę w celach turystycznych należy uzyskać za pośrednictwem systemu E-visa ( około 20 $ od osoby) lub wyrobić ją po przyjeździe do Turcji w punktach sprzedaży na przejściach granicznych (Opłata za wizę wyrabianą na granicy uiszcza się gotówką i wynosi ona 30 $) Warunkiem uzyskania wizy jest co najmniej jedna strona wolna w paszporcie!
Przylot, transport na miejscu:
Najłatwiej dostać się do Turcji drogą lotniczą, bezpośrednie połączenie z Warszawy do Izmiru zajmie nam ok. 3 godzin.
Na miejscu możemy skorzystać z rozbudowanej sieci połączeń autobusowych, taksówek lub popularnych Dolmusów – zbiorowych taksówek zatrzymujących się na żądanie.
Waluta:
Obowiązującą walutą od 2005 roku jest nowa turecka lira (YTL)
1,5 PLN = 1 YTL (TRY)
W wielu miejscach można jednak płacić euro czy dolarami. Trzeba jednak uważać na wydawaną resztę, gdyż stosowany przez sprzedających na bazarach przelicznik, daleki jest od tego w kantorach.
Pamiętajmy, że dobrze przyjmowanym zwyczajem jest napiwek – bakszysz w wysokości 10 % płaconej kwoty.
Ceny produktów w Turcji, często przewyższają nasze krajowe: za litr benzyny zapłacimy podobną kwotę jak za puszkę piwa, czyli równoważnik ok. 6,50 zł.
Okazyjne natomiast będą ceny lokalnych owoców, warzyw i przypraw np. pomidory kupimy za 0,70 YTL
Co jeść:
Kebab (od 5 do 10 TRY), podawany na talerzu, w chlebku, jako szaszłyk, w yufce (rodzaj cienkiego ciasta). Ponad dwadzieścia wariacji, daje możliwość posilania się tym daniem przez cały pobyt w Turcji.
Cibora – pożywna zupa za ok. 3-5 TRY, której jedną z odmian jest mercimek corbassi gotowana z soczewicy.
Pilav, nawiązujący do kuchni bałkańskiej, danie z ryżem, najczęściej mięsne z duża ilością gotowanych warzyw.
Baklavy, chałwy, czy lokum (rodzaj galaretki) – pyszne niezwykle słodkie desery.
Co pić:
Ayran (jogurt, zazwyczaj lekko solony)
Sahlep rozgrzewający napój przygotowywany ze sproszkowanych bulw storczyka, mleka oraz cynamonu.
Piwo Efez
Herbata – bardzo aromatyczna, często będziemy ją częstowani przez bardzo gościnnych mieszkańców
Kawa – oczywiście parzona
Woda – należy pić butelkowaną, bo spożycie lokalnej wody może znacznie utrudnić nam przyjemny wypoczynek ze względu na sporą ilość drobnoustrojów
Noclegi:
Zwykle najtańszą opcją za kampingi (jednak te najlepiej wyposażone w atrakcyjnych miejscowościach mogą mieć porównywalne ceny z pensjonatami w mniej uczęszczanych regionach). Cena podlega negocjacjom i bywa bardzo chwiejna. Średnio 25 YTL.
Małe hoteliki i pensjonaty nie przywitają nas luksusami lecz gościnność ich właścicieli i niewielki koszt noclegu wynagrodzą drobne niewygody. Koszt pobytu to 15-65 YTL. Hotele oferują najwięcej wygód, należy jednak pamiętać, że „tureckie gwiazdki” mogą nie być porównywalne z „europejskimi gwiazdkami”. Pobyt będzie nas kosztować 75 YTL lub znacznie więcej, jeśli zależy nam na idealnej lokalizacji i wysokim standardzie wypoczynku.
Ubiór
Należy pamiętać, że mimo oferowanych atrakcji turystycznych, Turcja jest nie tylko krajem wczasowiczów, ale przede wszystkim religijnych mieszkańców. Żeby nie obrażać ich uczuć trzeba dopasować swój ubiór do miejsc w których się poruszamy.