Bułgaria
Niegdyś synonim luksusowego wypoczynku i zagranicznych wczasów (przez duże W). Nierozerwalnie kojarzona z przepełnionymi plażami i kurortami z betonowych płyt.
Obecnie jednak ma znacznie więcej do zaoferowania, warto więc na właśnie oczy sprawdzić, czy stereotypowa wizja Bułgarii jest prawdziwa, czy już dawno nieaktualna.
Zacznijmy jednak od początku:
Republika Bułgarii to bałkańskie państwo leżące nad Morzem Czarnym, graniczące z Serbią, Macedonią, Grecją, Turcją oraz Rumunią. Ponad połowę terytorium kraju zajmują tereny wyżynne lub górzyste. Niziny (Naddunajska i Górnotracka) znajdują się na północy i na południowym wschodzie Bułgarii.
Pierwsze wzmianki o zaczątkach państwa na obecnym terenie kraju, datuje się na V w. p.n.e. Zostało ono podbite przez Rzymian na początku naszej ery. W VI wieku zaczęli się osiedlać Słowianie, którzy z kolei znaleźli się pod rządami Bizancjum a następnie Turków Osmańskich. Bułgaria nie cieszyła się niepodległością zbyt długo, gdyż w 1944r. kraj zajęła Armia Czerwona.
Dopiero w 1989 roku masowe demonstracje i protesty doprowadziły do utworzenia demokratycznej republiki parlamentarnej i pierwszych wolnych wyborów w 1991 roku.
W 2007 roku Bułgaria wstąpiła do Unii Europejskiej, co jednak ciekawe tylko około 20% jej mieszkańców czuje się prawdziwymi Europejczykami. Egzotycznego kolorytu dodają jej także ruiny z czasów rzymskich, meczety, cerkwie a przede wszystkim liczna mniejszość turecka.
Jak dotrzeć do Bułgarii
Samolotem: 2-godzinny lot jest najszybszym sposobem dostania się do kraju. Polski przewoźnik oferuje loty bezpośrednie do stolicy Bułgarii. W sezonie letnim można skorzystać z tzw. tanich linii
Pociągiem: 30 godzinna podróż z przesiadkami w czeskim Breclav i Budapeszcie dostarczy wielu wrażeń.
Samochodem: przez Rumunię lub przez Serbię.
Bułgarska kuchnia – słowniczek: co pić i co jeść.
Boza –napój z fermentowanego prosa lub pszenicy, podawany na śniadanie, bogactwo witamin
Rakija– 40-50 % alkohol ze śliwek, brzoskwiń lub winogron – grozdovica
Wina – szeroki wybór dla bardziej i mniej wybrednych
Sałatka szopska – niezwykle popularna, składająca się z sera, pomidorów i ogórków
Gjuwacz – danie mięsne zwykle z młodej baraniny
Czorba – gęsta, dość pikantna warzywna zupa
Baklawa – tradycyjny deser z orzechów, bakalii polanych miodem, bardzo smaczny i słodki
Ceny
Obowiązującą walutą jest lev bułgarski. (są miejsca gdzie można płacić dolarami czy euro). W stosunku do polskich warunków, Bułgaria jest stosunkowo tania a ceny żywności niższe. I tak za lokalne wino zapłacimy w przeliczeniu ok. 7 zł, za obiad w restauracji około 14 zł a za owoce i warzywa około 2 zł.
Noclegi
W zależności od interesującego nas standardu za nocleg zapłacimy od 25 zł w kwaterze prywatnej w nadmorskiej miejscowości ,do ok. 160 zł za noc w apartamencie w Słonecznym Brzegu. Oczywiście ekskluzywne oferty najbardziej obleganych kurortów dochodzą do znacznie wyższych cen.
Klimat
Umiarkowany ciepły, podzwrotnikowy suchy a nad morzem podzwrotnikowy. Generalnie, warunki klimatyczne łaskawsze dla turystów niż w Polsce.
Wiza
Wystarczy dowód osobisty lub paszport do przekroczenia granicy kraju.