RUMUNIA

Rumunia

Zapraszamy na podróż po mało znanej Rumunii. Kojarzącej się co najwyżej z marką produkowanych samochodów, Draculą i Cyganami. Dołączcie się więc do poznawania kraju wielu kultur, z groźnymi i pięknymi górami, z mnóstwem ciekawych zabytków i serdecznymi mieszkańcami.

 

Rumunia to państwo leżące nad Morzem Czarnym, graniczące z Węgrami i Serbią na zachodzie, Bułgarią na południu wzdłuż Dunaju oraz Ukrainą i Mołdawią na północy.

 

Ponad 30% powierzchni kraju zajmują  Karpaty z najwyższym masywem – Górami  Fogaraskimi. Największą rzeką kraju jest Dunaj tworzący deltę (Światowy Rezerwat Biosfery)  przy ujściu do Morza Czarnego.

 

Informacje praktyczne:

 

Przejazd: Najtańszą opcją jest kolej, która codziennie oferuje nam pociąg bezpośredni z Krakowa do Bukaresztu lub połączenia z przesiadkami z Warszawy przez Węgry do Rumunii.

 

Decydując się na transport lotniczy, również możemy liczyć na bezpośrednie połączenia do Rumunii z lotnisk w Warszawie, Gdańsku czy Krakowie. Przewoźnicy uruchamiają też kolejne linie, zwłaszcza w okresie wakacyjnym oferta ta się powiększa. Lot trwa około 2 godzin.

 

Samochodem dostaniemy się do Rumunii w ciągu 10-11 godzin. Najpopularniejsza trasa prowadzi nas przez Słowację i Węgry i wynosi około 700 km od Warszawy do północnej części kraju.

 

Noclegi: Mimo, ze Rumunia nie jest na szczycie listy najpopularniejszych turystycznie krajów, ma zadawalającą sieć hoteli, pensjonatów i willi.

 

Za nocleg w hotelu zapłacimy od około 95 lei wzwyż, za pensjonat ok. 30 lei.

 

Rozbicie namiotu i korzystanie z sanitariatów na polu namiotowym to koszt około 10 lei.

 

Waluta/ceny:

lej rumuński (RON) = 0,93 zł

średnie ceny przykładowych produktów: chleb 30 RON; woda mineralna 2,40 RON; piwo 3RON; mięso- filet z kurczaka 16,50 RON

Klimat: umiarkowany kontynentalny, bardzo zróżnicowany ze względu na dzielące kraj Karpaty.

 

Kuchnia:  Przenikają się w niej wpływy osmańskie, niemieckie, węgierskie czy serbskie. Często potrawy nazywane wspólnym terminem różnią się znacznie od siebie w zależności od regionu a nawet upodobań rodzinnych. Jednym z popularnych dań jest Mici – grillowane mięso mielone w rolkach, Rasol – gotowane mięso z czosnkiem lub chrzanem, a także Mosaic snitel – charakterystyczny dla zachodniej części kraju.

 

Na deser możemy zjeść baklave,chałwe czy Papanasi – przypominające pączki.

Bukareszt

Bałkany - Rumunia - przewodnik-zdjęcia-atrakcje turystyczne

 

 

Dunaj

Bałkany - Rumunia - przewodnik-zdjęcia-atrakcje turystyczne

 

 

 

Konstanca

Bałkany - Rumunia - przewodnik-zdjęcia-atrakcje turystyczne

 

 

 

Salina Turda

Bałkany - Rumunia - przewodnik-zdjęcia-atrakcje turystyczne

 

 

Sighisoara

Bałkany - Rumunia - przewodnik-zdjęcia-atrakcje turystyczne

 

 

Sybin

Bałkany - Rumunia - przewodnik-zdjęcia-atrakcje turystyczne

 

 

Trasa Transfogarska

Bałkany - Rumunia - przewodnik-zdjęcia-atrakcje turystyczne

 

 

Vama Veche

Bałkany - Rumunia - przewodnik-zdjęcia-atrakcje turystyczne

 

 

Zapora na Jeziorze Vidraru

Bałkany - Rumunia - przewodnik-zdjęcia-atrakcje turystyczne

 

 

Bałkany – Rumunia – przewodnik-zdjęcia-atrakcje turystyczne