- Podstawowe informacje
- Bukareszt
- Dunaj
- Konstanca
- Salina Turda
- Sighisoara
- Sybin
- Trasa Transfogarska
- Vama Veche
- Zapora na Jeziorze Vidraru
- Inne
Rumunia
Zapraszamy na podróż po mało znanej Rumunii. Kojarzącej się co najwyżej z marką produkowanych samochodów, Draculą i Cyganami. Dołączcie się więc do poznawania kraju wielu kultur, z groźnymi i pięknymi górami, z mnóstwem ciekawych zabytków i serdecznymi mieszkańcami.
Rumunia to państwo leżące nad Morzem Czarnym, graniczące z Węgrami i Serbią na zachodzie, Bułgarią na południu wzdłuż Dunaju oraz Ukrainą i Mołdawią na północy.
Ponad 30% powierzchni kraju zajmują Karpaty z najwyższym masywem – Górami Fogaraskimi. Największą rzeką kraju jest Dunaj tworzący deltę (Światowy Rezerwat Biosfery) przy ujściu do Morza Czarnego.
Informacje praktyczne:
Przejazd: Najtańszą opcją jest kolej, która codziennie oferuje nam pociąg bezpośredni z Krakowa do Bukaresztu lub połączenia z przesiadkami z Warszawy przez Węgry do Rumunii.
Decydując się na transport lotniczy, również możemy liczyć na bezpośrednie połączenia do Rumunii z lotnisk w Warszawie, Gdańsku czy Krakowie. Przewoźnicy uruchamiają też kolejne linie, zwłaszcza w okresie wakacyjnym oferta ta się powiększa. Lot trwa około 2 godzin.
Samochodem dostaniemy się do Rumunii w ciągu 10-11 godzin. Najpopularniejsza trasa prowadzi nas przez Słowację i Węgry i wynosi około 700 km od Warszawy do północnej części kraju.
Noclegi: Mimo, ze Rumunia nie jest na szczycie listy najpopularniejszych turystycznie krajów, ma zadawalającą sieć hoteli, pensjonatów i willi.
Za nocleg w hotelu zapłacimy od około 95 lei wzwyż, za pensjonat ok. 30 lei.
Rozbicie namiotu i korzystanie z sanitariatów na polu namiotowym to koszt około 10 lei.
Waluta/ceny:
lej rumuński (RON) = 0,93 zł
średnie ceny przykładowych produktów: chleb 30 RON; woda mineralna 2,40 RON; piwo 3RON; mięso- filet z kurczaka 16,50 RON
Klimat: umiarkowany kontynentalny, bardzo zróżnicowany ze względu na dzielące kraj Karpaty.
Kuchnia: Przenikają się w niej wpływy osmańskie, niemieckie, węgierskie czy serbskie. Często potrawy nazywane wspólnym terminem różnią się znacznie od siebie w zależności od regionu a nawet upodobań rodzinnych. Jednym z popularnych dań jest Mici – grillowane mięso mielone w rolkach, Rasol – gotowane mięso z czosnkiem lub chrzanem, a także Mosaic snitel – charakterystyczny dla zachodniej części kraju.
Na deser możemy zjeść baklave,chałwe czy Papanasi – przypominające pączki.
Bukareszt
Dunaj
Konstanca
Salina Turda
Sighisoara
Sybin
Trasa Transfogarska
Vama Veche
Zapora na Jeziorze Vidraru