Przewodniki
AYVALIK
PRZEWODNIK WINDSURFING / KITESURFING - AYVALIK - TURCJA
Ayvalik to miasto w Turcji, na wybrzezu Morza Egejskiego. Liczy ok. 65 tysięcy mieszkańców i jest jedną z najbardziej znanych miejscowości tureckiego wybrzeża. Od otwartego morza odgradza ją grupa niewielkich wysp, w tym grecka Lesbos. Najbliższą i największą z nich jest Alibey, połączona mostem z kontynentalną częścią Turcji.
Ayvalik to miasto o bogatej historii. W Starożytności rejon został osiedlony przez greckie plemię Eolów, następnie panowali tu Rzymianie, Bizantyjczycy, a ostatecznie Turcy Osmańscy.
Ayvalik to bardzo popularna miejscowość turystyczna. Otoczona przez gaje oliwne, może pochwalić się pięknymi plażami, z których najdłuższe i najbardziej znane to piaszczyste Sarimsakli i Altinova. Istnieje tu bogata baza noclegowa, mnóstwo restauracji i knajpek, z których najwięcej znajduje się przy głównej ulicy - Atatürk Caddesi, a komunikację ułatwiają charakterystyczne wozy konne.
Spoty
Spot w Ayvaliku, zarówno kite jak i windsurfingowy, działa zazwyczaj od czerwca do września (ścisły sezon – lipiec – sierpień, a szczególnie sierpień) i oferuje ogromny kawał naprawdę płaskiej i płytkiej wody między wybrzeżem a wysepką w pobliżu. Granicę wielkiej płycizny płycizny wyznacza wrak statku. Dno akwenu jest piaszczyste, miejscami nieco muliste, jednak bardzo bezpieczne, wolne od kamieni czy innych zagrożeń.
Wiatr side shore lub lekko side on shore (to ten sam wiatr, który przynosi dobre warunki na greckich wyspach), wieje nawet 25 węzłów lub więcej. Wymarzone warunki do nauki i ćwiczeń, zwłaszcza, że spot nie jest jeszcze bardzo znany, a przestrzeni jest tu dla wszystkich pod dostatkiem.
OFERTY NASZYCH WYJAZDÓW I SZKOLEŃ WINDSURFINGOWYCH
KITE / WIND ONLINE SHOP
Gorąco polecamy zakupy w naszym sklepie wind/kite !
PRZELOTY I POBYT - AYVALIK - TURCJA
Jak dotrzeć?
Istnieje kilka opcji dotarcia. Samolotem do Istambułu (ok. 450 km) lub Izmiru (156 km) lub promem – np. z greckiej wyspy Lesbos, na której znajduje się międzynarodowe lotnisko.
ATRAKCJE TURYSTYCZNE - AYVALIK - TURCJA
Mimo że obecnie Ayvalik leży na terytorium Turcji, jest tu wiele śladów po mieszkańcach greckiego pochodzenia, wysiedlonych z miasteczka po wojnie grecko-tureckiej w latach 1919-22, zakończonej zwycięstwem Turcji. Po Grekach zostały kościoły oraz wiele typowo greckiej architektury, będącej do dziś ozdobą kurortu. Warto powłóczyć się po krętych uliczkach zabytkowej, choć mocno zaniedbanej starówki. Jednym z najbardziej znanych obiektów jest dawny kościół Agios Ioannis (zwany teraz Saatli Camii czyli Meczetem Zegarowym) – przykład świątyni "przerobionej" na potrzeby nowych, muzułmańskich mieszkańców, którzy przybyli tu na miejsce chrześcijańskich Greków. Dawnych cerkwi, a obecnie meczetów, jest tu zresztą o wiele więcej i stanowią swoistą ciekawostkę.
Niezwykły widok na wybrzeże, a zwłaszcza pobliską wyspę Lesbos zobaczymy ze wzgórza Seytan-Sofrasi (Diabelski Stół), kilkanaście kilometrów na południe od miasteczka. Jest to wzniesienie pochodzenia wulkanicznego, niezwykłe ze względu na związaną z nim legendę – tu znajdziemy bowiem odcisk diabelskiej stopy w lawie, z której powstało wzgórze.
Warto wybrać się też na wyspę Alibey (tur. Cunda). Zobaczymy tam mnóstwo niezwykle klimatycznych kawiarenek oraz ruiny dawnych greckich cerkwi.
Ayvalik to dobra baza wypadowa do interesujących pod względem historycznym miejsc. Jednym z nich jest Bergama czyli starożytny Pergamon, miasto oddalone od Ayvaliku o ok. 60 km na południowy-wschód. Miejsce, o czym zaświadcza starożytna nazwa, słynie z faktu, iż to tu wynaleziono pergamin. Zobaczymy tam ruiny miasta, m.in. Akropol i Asklepiejon. Obiekty są doskonale zachowane, tym bardziej warto się tam wybrać. Ogromne wrażenie robią zwłaszcza tunele Asklepiejonu oraz jego teatr. Na wzgórze, na którym położony jest Akropol, można wjechać z Bergamy kolejką linową. Z góry roztacza się piękna panorama okolicy. Tu również znajdziemy teatr, znacznie większy niż w Asklepiejonie, a położony na zboczu wzgórza.
W samej Bergamie zobaczymy natomiast ruiny starożytnej Czerwonej Bazyliki, XIV-wieczny meczet oraz XVI-wieczne łaźnie tureckie.
Warto wuybrać się także do Efezu – 220 km na południe od Ayvaliku. Spora odległość do pokonania, jednak świetnie zachowane zabytki tego starożytnego miasta jońskiego nie mają sobie równych. W Efezie zobaczymy m.in. Agorę, teatr, doskonale zachowany fragment budynku Biblioteki Celsusa, bramę Heraklesa ze wspaniałymi płaskorzeźbami, świątynię Izydy, łaźnie, świątynię Domicjana oraz Hadriana, a także fontannę Trajana.
Efez to miejsce nie tylko dla wielbicieli greckich mitów i bogów, lecz także chrześcijan. Według legendy to tu schronili się św. Jan Ewangelista wraz z Maryją, matką Jezusa. Do dziś zachowała się kapliczka zwana Domem Matki Maryi, zbudowana na miejscu domu, w którym znaleźli gościnę.
Prócz Efezu, warto wybrać się też do słynnej Troi (obecnie Tevfikiye Köyü), około 145 km na północ od Ayvaliku. Tu z kolei możemy podziwiać ruiny świątyni Ateny oraz Odeon. Stanowisko archeologiczne odsłania zresztą wiele warstw z różnych okresów dziejów Troi, czyli pozostałości murów miejskich oraz ścian czy fundamentów budynków, odkrytych podczas prac wykopaliskowych. Najlepiej zachowane są ruiny z tak zwanej Troi VI, czyli okresu między 1800 a 1300 r p.n.e.. W Troi możemy też zobaczyć niewielkie muzeum oraz zrekonstruowanego drewnianego Konia Trojańskiego, stanowiącego niemałą ciekawostkę, zwłaszcza dla dzieciaków.
HISTORYCZNE STATYSTYKI WIATROWE AYVALIK - TURCJA
HOTELE W AYVALIK W TURCJI
W okolicy znajduje się wiele godnych polecenia obiektów oferujących zakwaterowanie.
KLIKNIJ I ZAREZERWUJ NOCLEG
INNE INFORMACJE - AYVALIK - TURCJA
Waluta
Nowa turecka lira (TRY). 1 TRY = ok. 0,36 EUR
Kuchnia
Miejscowości tureckiego wybrzeża słyną zwłaszcza z wyśmienitych ryb (a także zup rybnych, zwanych balik) i owoców morza.
Jada się tu także wiele mięs (zwłaszcza jagnięciny i baraniny), podawanych przede wszystkim z ryżem lub kaszą oraz warzywami. Króluje oczywiście kebab, czyli mięso z rusztu. Wśród warzyw prym wiodą bakłażany, cukinie oraz papryka (np. faszerowana mięsem) czy pomidory, używane do gulaszy czy szaszłyków.
Turcy jedzą także dużo roślin strączkowych, np. soczewicy lub fasoli.
Jako przystawki często podawane są zupy – zarówno mięsne jak i wyłącznie warzywne – wśród których najpopularniejsze to pomidorowa (domates) czy bezelye – zupa z groszku.
Tradycją jest podawanie do większości potraw sosów jogurtowych.
W Turcji zjemy także pyszne owcze sery, które jada się na przykład na śniadanie, w towarzystwie miodu czy oliwek.
Najpopularniejsze desery to oczywiście baklava czy chałwa.
Wizy
Mimo deklaracji zniesienia wiz, złożonej przez premiera Turcji, nadal obowiązują one obywateli Polski (wobec braku odpowiednich aktów prawnych po stronie tureckiej). Wizę można zdobyć po przylocie na lotnisko w Turcji lub online. Szczegółowe informacje dotyczące uzyskania wizy, dostępne są na stronie ambasady: http://www.ankara.msz.gov.pl/pl/sprawy_konsularne/poradnik_dla_turysty/wizy_do_turcji/
Ambasada
Ambasada RP w Ankarze
Atatürk Bulvarı N°241
Kavaklıdere, PK-20
06-650 Ankara
Telefon+903124572000
Faks +90 312 4678963