Przewodniki
NORWEGIA - UNSTAD - PRZEWODNIK SURFINGOWY
PRZEWODNIK SURFINGOWY - NORWEGIA - UNSTAD
Jeśli znudziły Was już cukierkowe słoneczne plaże a lubicie mocne wyzwania – koniecznie musicie przyjechać do Unstad. Spot, który albo pokochacie, albo znienawidzicie na zawsze.
Unstad to niewielka miejscowość na archipelagu Lofoty, gdzie będziecie mogli spróbować arktycznego surfowania w otoczeniu strzelistych gór. Plaża w Unstad jest niewielka, ale robi ogromne wrażenie – złoty piasek, otaczają groźne wzgórza.
Pierwsza rzecz, która wpadnie Wam w oczy to niewielka liczba surferów, tak więc bez trudu znajdziecie miejsce dla siebie.
Po drugie – wszechobecne pianki. Każdy kto chce skorzystać z uroków wody, musi zaopatrzyć się w gruby kombinezon 6/5 lub 4 (w miesiącach letnich może być nieco cieńszy). Ciekawostką jest, że w tej lodowatej wodzie można spotkać bawiące się dzieci, również ubrane w piankowe kombinezony.
Temperatura wody, której możemy się tutaj spodziewać to 8 - 14 stopni C.
Spot jest odpowiedni dla surferów z większym doświadczeniem, jak i tych stawiających pierwsze kroki na falach. Dla tych drugich – najlepszy okres do surfowania to kwiecień – wrzesień, średnio- i zaawansowani natrafią na odpowiednie warunki w okresie od września do kwietnia.
Przeważnie napotkacie tu na wiejące od brzegu wiatry północno-zachodnie i południowo-wschodnie. Zwykle są to silne wiatry i krótkie okresy swellu, jednak ukształtowanie terenu i położenie geograficzne może spowodować zróżnicowane warunki.
PRZELOTY I POBYT - NORWEGIA - UNSTAD
Jak się dostać do Unstad:
Samolotem na lotnisko w Svolvaer lub Bodo a stamtąd wynajętym samochodem do Unstad.
ATRAKCJE TURYSTYCZNE - NORWEGIA - UNSTAD
Nie tylko surfing..
Jeśli zdecydujemy się na pobyt w Unstad, warto poświęcić chwile na atrakcje zlokalizowane w bliższej i nieco dalszej odległości od spotu.
Przy okazji warto zapoznać się z niezwykłością całych Lofotów. Są one uznawane za jedno z najpiękniejszych miejsc w Norwegii, wystarczy spojrzeć na pełen surowości krajobraz i nie ma się co do tego żadnych wątpliwości.
Do archipelagu należy pięć głównych wysp: Austvagøy, Vestvagøy, Gimsøy, Flakstadøy i Moskenesøy, a także wiele znacznie mniejszych wysepek rozsianych po wodach zatoki Vestfjorden. Pomiędzy wieloma wyspami kursują regularne promy, a dodatkowo, niektóre z nich są połączone podwodnymi tunelami i mostami.
Lofoty tworzą cieśniny z bystrą wodą, zatoki podobne do fiordów oraz wyrastające z oceanu góry o skalistych wierzchołkach. Pomiędzy nimi znajdują się wioski rybackie, kwieciste łąki, na których beztrosko wypasają się owce, górskie strumienie i piaszczyste plaże.
Do tego panuje łagodny klimat, który wyspy zawdzięczają docierającemu tu Golfsztromowi.
Svolwaer
Kilkanaście kilometrów od Unstad, znajduje się stolica archipelagu – Svolwaer.
Svolwaer to niewielkie miasto portowe, leżące na wyspie Austvågøya, będące stolicą całego archipelagu.
Historia miasta sięga roku 800, o czym ma świadczyć jeden z najstarszych kościołów w Norwegii, wybudowany właśnie tutaj, prawdopodobnie ponad 900 lat temu.
Wody oblewające wyspę są obfitują w wiele gatunków ryb zapewniając udane połowy, dzięki czemu wioska, mogła rozwinąć się w miasto. Obecnie, mnogość ryb również wpływa pozytywnie na Svolwaer, gdyż jednym z głównych źródeł dochodów jego mieszkańców są wędkarze - przybywający tu z różnych stron świata.
Miasto dba o turystów i stara im się zapewnić coraz to nowe atrakcje i udogodnienia. W 2009 roku oddano do użytku 10- kondygnacyjny budynek kulturalno – hotelowy z dużą sceną i 160 pokojami dla gości.
Strawy dla duszy, dostarczą nam liczne galerie, gdzie artyści zainspirowani pięknem Lofotów wystawiają swoje prace. Warto odwiedzić np. Stig Tobiassen Galery.
Do jednego z najczęściej odwiedzanych przez turystów miejsc, zaliczane jest Muzeum II Wojny Światowej - Lofoten Krigsminnemuseum. Niewielkie powierzchniowo muzeum, przedstawia eksponaty związane z krwawą historią Europy. Zobaczymy elementy uzbrojenia, mundury, przybory, którymi posługiwali się żołnierze muszący funkcjonować i walczyć w skrajnie trudnych – mroźnych warunkach.
W mieście znajduje się również Muzeum Lodu, gdzie możemy podziwiać oryginalne rzeźby wykute w zimnym tworzywie. Atutem obiektu jest to, że eksponaty są nietrwałe, więc ekspozycja ciągle się zmienia.
Svolvaer oferuje nam także niezwykłe oceanarium, gdzie zobaczymy m.in. orki i inne gatunki morskich zwierząt.
Poza stolicą archipelagu, również nie będziemy się nudzić.
Kto jest zapalonym wędkarzem, chętnie skorzysta z możliwości złowienia niesamowitych okazów, gdyż Lofoty słyną z najróżniejszych gatunków ryb i ich licznego występowania.
Dla bardziej wymagających wodnych myśliwych– ciekawe będzie całodniowe safari wielorybnicze w Andenes.
Kolejną z atrakcji jest zwiedzanie wszystkich wysp połączonych tunelami i mostami, na tę wyprawę również powinniśmy przeznaczyć cały dzień.
Wielbicieli historii natomiast, nie odpuszczą okazji do zwiedzenia Narwik – miasta mającego duże znaczenie podczas II wojny światowej.
BAZY / CENNIK - NORWEGIA - UNSTAD
Na spocie funkcjonuje szkoła i baza surfingu, prowadzona przez Marion Frantzen – Unstad Arctic Surf.
Camping ma wieloletnią – rodzinną historię. W 1963 roku, ojciec obecnej właścicielki - Thor, wraz ze swoim kolegą - prawdopodobnie pierwsi surferzy w kraju, zaczęli pływać na własnoręcznie wykonanych deskach w Unstad.
A zaczęło się od rejsu do Australii. Młody Thor i Hans pracowali na statku. Podczas jednego z rejsów, Norwedzy zobaczyli w Sydney surferów i po raz pierwszy spróbowali jazdy na fali. Tak spodobał im się ten sport, że po powrocie do kraju, postanowili kontynuować wodną przygodę. I tak powstał spot Unstad.
Pływanie w lodowatej wodzie, było o tyle karkołomnym wyzwaniem, że rozwój technologii ciepłych kombinezonów piankowych to dopiero lata ’90. Warto o tym przypomnieć, zwłaszcza najmłodszym surferom.
Wiele lat po debiucie w Unstad, Thor Frantzen wraz z żoną stworzyli tu bazę surfingową. Zaczynali od kilku domków, niewielkiej restauracji i małej liczby sprzętu do wypożyczenia.
Z biegiem lat camping rozrastał się, zyskiwał nowe udogodnienia dla turystów i nabrał obecnego kształtu jako Unstad Arctic Surf.
HOTELE - UNSTAD - NORWEGIA
W okolicy znajduje się wiele godnych polecenia obiektów oferujących zakwaterowanie.
KLIKNIJ I ZAREZERWUJ NOCLEG
INNE INFORMACJE - NORWEGIA - UNSTAD
Dokumenty:
Do wjazdu na terytorium Królestwa Norwegii jest paszport lub dowód osobisty.
Ceny:
Obowiązującą walutą jest korona norweska NOK
1 NOK = 0,47 PLN
Trzeba mieć świadomość, że Norwegia generalnie nie należy do tanich kierunków surfingowych wypadów.
Unstad niestety też nie odstaje od tej tendencji:
Za wypożyczenie deski zapłacimy około 760 NOK, podobnie jak za piankę – jej brak gwarantuje hipotermię, więc albo zabierzemy kombinezon i sprzęt ze sobą, albo musimy wydać za jeden dzień surfowania ponad 1500 NOK.
Samodzielna kwatera, to wydatek około 790 NOK, przy czym może być naliczana dodatkowa opłata za pościel, tak więc warto zabrać ze sobą śpiwór.
Możemy natknąć się także na opłaty za prysznic w wysokości około 20 NOK za kilkuminutową kąpiel.
Kuchnia:
Oparta na rybach i mięsie poddanych tradycyjnym metodom konserwacji jak suszenie, solenie i wędzenie.
Najpopularniejszy z tego typu produktów jest sztokfisz – niesolona ryba (przeważnie dorsz), suszona na słońcu. W wersji posolonej nazywa się klippfisk.
W Polsce, najbardziej kojarzonym z Norwegią gatunkiem ryby jest łosoś. I rzeczywiście pojawia się na norweskich stołach w wielu odmianach – jako danie z grilla, ryba duszona, smażona, a także składnik zupy.
Fiskeboller to z kolei klopsiki rybne przyrządzane z ryb dorszowatych.
Ciekawą potrawą jest pudding rybny serwowany jako danie główne lub zimna przekąska jedzona z chlebem. Kto odważny – niech spróbuje.
Ważnym elementem dań, są dodatki mączne w postaci knedli, naleśników czy różnego rodzaju klusek. Przykładem są Svelery, można je porównać do naszych naleśników, jednak bardziej puszystych i mniejszych. Są serwowane jako przekąski w wersji słodkiej np. ze śmietaną i dżemem, jak i słonej – z kozim serem.
Dania mięsne to m.in. svineribben – żeberka wieprzowe pieczone ze słoniną i boczkiem lub farikal- baranina w kapuście.
Potrawy kontrowersyjne dla pozostałych Europejczyków to np. gotowane nogi i głowa owcy, przy czym mięso z oczodołu uchodzi za najsmaczniejsze – smalahoved, czy lutefisk – mięso ryby moczone w ługu.